Blaty bezowe:
- 6 białek
- 375 g cukru
Białka ubić na sztywno, dodać cukier. Uformować z masy bezowej dwa krążki i
upiec je jak na Pavlową - godzinę i 15 minut - wstawiając do 180 stopni i
zmniejszając zaraz do 150.
Krem:
200 ml kremówki
150 g mascarpone
200 g kajmaku orzechowego (sprawdzi się czysty kajmak i mielone orzechy włoskie)
Śmietanę ubić, dodać mascarpone, na samym końcu wmieszać kajmak.
Blaty przełożyć kremem, schłodzić.
oddzielamy białko od żółtka |
miksując stopniowo dodajemy cukier |
przechyl miskę i upewnij się, że białka dobrze się ubiły |
Mmmm, wygląda bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego z okazji urodzinek!! :)
Bardzo dziękuję Kasiu :)
UsuńGdzie można dostać kajmak orzechowy i ile on kosztuje?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuńdostaniesz go w prawie każdym supermarkecie, jego koszt to ok.3 / 4 zł
Usuńna pewno pyszne:) co do Twojego kompotu z jabłek- polecam dodać odrobinę cytryny i liście świeżej lub suszonej mięty, albo po prostu herbatę miętową po zagotowaniu kompotu. Zrobisz własny tymbark jabłko- mięta. Polecam :D
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuń