poniedziałek, 3 września 2012

BIRTHDAY CAKE

Już od dawna chodził za mną tort bezowy Dacquoise. W końcu nadarzyła się okazja, by uszczęśliwić podniebienie bliskich  - moje urodziny. Postanowiłam zrobić go sama. Tort nie jest zbyt skomplikowany, bowiem 'najtrudniejszym' etapem jest pieczenie bezy. Poniżej podaję przepis, na którym się wzorowałam.

 Blaty bezowe:
- 6 białek
- 375 g cukru

Białka ubić na sztywno, dodać cukier. Uformować z masy bezowej dwa krążki i
upiec je jak na Pavlową - godzinę i 15 minut - wstawiając do 180 stopni i
zmniejszając zaraz do 150.

Krem:
200 ml kremówki
150 g mascarpone
200 g kajmaku orzechowego (sprawdzi się czysty kajmak i mielone orzechy włoskie)

Śmietanę ubić, dodać mascarpone, na samym końcu wmieszać kajmak.

Blaty przełożyć kremem, schłodzić.


oddzielamy białko od żółtka

miksując stopniowo dodajemy cukier

przechyl miskę i upewnij się, że białka dobrze się ubiły













8 komentarzy:

  1. Mmmm, wygląda bardzo apetycznie ;)
    Wszystkiego dobrego z okazji urodzinek!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdzie można dostać kajmak orzechowy i ile on kosztuje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. dostaniesz go w prawie każdym supermarkecie, jego koszt to ok.3 / 4 zł

      Usuń
  3. na pewno pyszne:) co do Twojego kompotu z jabłek- polecam dodać odrobinę cytryny i liście świeżej lub suszonej mięty, albo po prostu herbatę miętową po zagotowaniu kompotu. Zrobisz własny tymbark jabłko- mięta. Polecam :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń