Jedną z najpyszniejszych i najłatwiejszych przystawek, jakie ostatnio miałam okazję spróbować są nadziewane pieczarki.
Składniki:
- pieczarki
-ser blue cheese
- ser żółty
- czerwona papryka
To danie możemy spokojnie zaliczyć do dietetycznych przystawek. Pieczarki to w większości woda, czerwona papryka to źródło witaminy C (ma więcej witaminy C niż sama cytryna!), ser natomiast to jedyna pułapka, bowiem sery są i chude i tłuste, ważne jest, by przy zakupie zwrócić na to uwagę.
|
wydrążamy środek pieczarki tak, by było w niej miejsce na farsz |
|
kroimy blue cheese w drobną kosteczkę |
|
pieczarki zaczynamy nadziewać od blue cheese |
|
kroimy paprykę w kosteczkę |
|
następnie wkładamy ją do pieczarki |
|
na wierzch pieczarki kładziemy plasterki sera |
|
pieczemy w piekarniku nagrzanym na 150 stopni C przez 5-7 minut |
MMMMMmmmmm musi być mniaaamm :)
OdpowiedzUsuńNiebieskie sery mają charakterystyczny ostry i odrobinę słony smak. Ich nieprzyjemny zapach wywołuje bakteria brevibacterium linens, która jest również odpowiedzialna za odór stóp, stąd podobieństwo obu zapachów.
OdpowiedzUsuńMmm! Ta przystawka byłaby lepsza z blue CHEESE! ;]
OdpowiedzUsuńoo, bardzo smakowicie to wygląda. :) muszę kiedyś wypróbować i sama zrobić. :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do siebie. :)