niedziela, 25 listopada 2012

POMYSŁ NA...?

Jedną z najpyszniejszych i najłatwiejszych przystawek, jakie ostatnio miałam okazję spróbować są nadziewane pieczarki.
Składniki:
- pieczarki
-ser blue cheese
- ser żółty
- czerwona papryka
To danie możemy spokojnie zaliczyć do  dietetycznych przystawek. Pieczarki to w większości woda, czerwona papryka to źródło witaminy C (ma więcej witaminy C niż sama cytryna!), ser natomiast to jedyna pułapka, bowiem sery są i chude i tłuste, ważne jest, by przy zakupie zwrócić na to uwagę.


wydrążamy środek pieczarki tak, by było w niej miejsce na farsz

kroimy blue cheese w drobną kosteczkę

pieczarki zaczynamy nadziewać od blue cheese

kroimy paprykę w kosteczkę

następnie wkładamy ją do pieczarki

na wierzch pieczarki kładziemy plasterki sera

pieczemy w piekarniku nagrzanym na 150 stopni C przez 5-7 minut


4 komentarze:

  1. MMMMMmmmmm musi być mniaaamm :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niebieskie sery mają charakterystyczny ostry i odrobinę słony smak. Ich nieprzyjemny zapach wywołuje bakteria brevibacterium linens, która jest również odpowiedzialna za odór stóp, stąd podobieństwo obu zapachów.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm! Ta przystawka byłaby lepsza z blue CHEESE! ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. oo, bardzo smakowicie to wygląda. :) muszę kiedyś wypróbować i sama zrobić. :)
    pozdrawiam i zapraszam do siebie. :)

    OdpowiedzUsuń