poniedziałek, 14 stycznia 2013

PIERNIK NIE TYLKO NA ŚWIĘTA

Piernik do czasu ostatnich świąt kojarzył mi się tylko z Wigilią i Bożym Narodzeniem. Jednak po spróbowaniu owego wypieku stwierdziłam fakt, iż robienie piernika raz na rok-specjalnie na święta, to stanowczo za rzadko! Zbliża się dzień babci i dziadka, uważam, że to idealna okazja na zrobienie piernika ;)



                                           składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 60g margaryny
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  •  8 łyżek miodu
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5szkalnki mleka
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżka kakao
  • 1 duże jajko lub dwa małe
  • Bakalie (rodzynki, morele, orzechy, migdały,skórka pomarańczowe, suszone śliwki)
  • powidła śliwkowe
                                           polewa:
  • 0,5 kostki margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru pudru


aby uzyskać ciekłą polewę dodane składniki podgrzej cały czas mieszając

                                        


                                                wykonanie:

1. Margarynę, cukier, mleko i miód podgrz
1.




2. Tym wrzątkiem zalać mąkę, dobrze wymieszać i odstawić do całkowitego przestudzenia




Uwaga!!! bardzo ważne jest, by nie było grudek! należy mieszać tak długo, aż powstanie jednolita masa
 3. Białka ubić na sztywno, dodać do zimnej masy razem z żółtkiem, przyprawą, kakao i dodatkami.








 

4. Na koniec dodać sodę. Wszystko ponownie wymieszać

5. Podłużną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem, przełożyć masę i piec w 190 stopniach przez godzinę (patyczek wbity w środek ciasta powinien być suchy)


6.Zimne ciasto przekroić na 2 części i przełożyć powidłami śliwkowymi. Następnie wyl polewę






1 komentarz:

  1. zrób coś dla osób które uważają się za osoby nie atrakcyjne , pokaż że one też mogą :)
    da się zrobić ?

    OdpowiedzUsuń