sobota, 4 sierpnia 2012

homemade pizza

Przyjemnie jest zjeść pizzę w restauracji, ale jeszcze przeyjemniej zrobić ją samemu. Dlatego też, dzielę się z Wami moim nowym odkryciem kulinarnym. Oczywiście jest nim pizza!!! Łatwo i szybko ją zrobić, a jeszcze szybciej zjeść. Spróbujcie i Wy! :)

SKŁADNIKI NA CIASTO ( na 4 pizze)

- 1 kg mąki
- 0,5 l wody
- 50 ml oleju
- 200g drożdży
- szczypta soli


SKŁADNIKI NA SOS:

- 250 ml soku pomidorowego (szklanka)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oleju
- zioła prowansalskie, oregano, bazylia - do smaku
- 2 ząbki czosnku


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Po wyrobieniu ciasta odstawić do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu podzielić na cztery kawałki, ( jeśli masz zamiar wykonać tylko jedną pizzę, pozostałe części włóż do woreczków i schowaj do zamrażalnika). Rozwałkuj ciasto, posmaruj sosem  i włóż do piekarnika na 5minut , po upływie tego czasu wyciągnij blaszkę z pizzą i dołóż składniki które lubisz. Piec przez około 7minut w temperaturze 200 stopni.


             
                                                                SMACZNEGO!!!


2 komentarze:

  1. Czemu taka mała ? To chyba porcja na jednego :D To tak w roli żartu, a na serio za dużo drożdży.
    Na 1 kg mąki podaje się 100g drożdży. W tych zdjęciach powinno znaleźć się zdjęcie, na którym trzymasz kawałek pizzy. Wtedy można ocenić czy pizza opada czy trzyma się sztywno tak jak powinna. Miejmy nadzieję, że to tylko niedopatrzenie, a nie celowy zabieg.

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. W rzeczywistości nie była taka mała. Ten przepis pochodzi z programu wiem co jem. Moja mama tez zwróciła na to uwagę,jednak będę się stosowała do przepisu. Pizza jest zupełnie sztywna i chrupiąca. Jeśli jeszcze raz będę ją robić dodam zdjęcie z uciętym kawałkiem.

    OdpowiedzUsuń