Poniżej umieszczam sprawdzony przepis na racuchy z jabłkami.
SKŁADNIKI:
- 50 dag mąki
- 4 jaja
- 4 dag drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 3 szklanki mleka
- 2 łyżeczki masła
- 6 średniej wielkości jabłka
- olej
- sól
- cukier puder
- cukier wanilinowy
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
Drożdże rozetrzeć z cukrem i rozprowadzić letnim mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce, by "ruszyły". Następnie wlać je do mąki, dodać jaja, stopione masło i sól. Wyrobić pulchne ciasto i zostawić w ciepłym miejscu, aby podrosło. Gdy podwoi swoja objętość, dodać jabłka starte na tarce o grubych oczkach i wymieszać. Smażyć na patelni, nabierając ciasto moczoną w ciepłej wodzie łyżką i formując okrągłe racuszki. Obsmażyć na rumiano z obu stron. Racuszki układać na półmisku, posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym.
SMACZNEGO !!!
Pomysł fajny wykonanie również. Ja osobiście ich specjalnie nie wielbię ale u mnie w rodzinie cieszą się niezłym powodzeniem. Rada dla gospodyni taka, że warto też zamiast jabłek otartych, podać te pokrojone w kostkę. Wtedy lepiej je wyczuć co wpływa pozytywnie na całokształt.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Nie starłam jabłek, lecz pokroiłam je w kostkę. Przepisałam przepis z książki kucharskiej jednak zapomniałam o tym wspomnieć.
OdpowiedzUsuń